Els focs del 94 a la televisió

From Laboratori ciutad del Bibliobs Pedraforca
Jump to: navigation, search

Els focs a la televisió

Els focs de 94 van tenir un ampli seguiment a les televisions, amb especials informatius, reportatges i anàlisis d'experts. A continuació, es mostren quatre fragments de text amb comentaris i reflexions sobre l'especial que el programa '30 minuts', de Televisió de Catalunya, va dedicar a aquest desgraciat esdeveniment. Aquests fragments han estat realitzats pels alumnes de 5è i 6è del curs 2019-2020 de l'escola d'Olvan.


Èlia, Carla i Eloi

La nit del 4 al 5 de juliol del 1994 hi va haver uns focs molt greus arreu de Catalunya. Va ser una nit molt llarga pels bombers i voluntaris perquè a la central de Bellaterra es van detectar mes de 60 focs en 24h, aquests focs van durar 15 dies, i esclar els bomber no donaven a l'abast.

Uns dels focs mes agressius eren el del Berguedà i el de st.Feliu de Codines, a St. Feliu es van repartir 3.000 mascaretes per voluntaris i persones afectades, els voluntaris apagaven el foc amb el que podien: galledes, ensulfatadores…

El foc va deixar 5 morts i 40 ferits entre aquests morts una parella de Casserres.

Un senyor gran va dir que quan es van iniciar els focs feia molta olor a gasolina.


Elsa, Nito i Júlia

La nit del 4 al 5 de juliol els mossos i els bombers van rebre moltes trucades i tot es va col·lapsar. Quan la gent ho va saber, van anar a apagar el foc. Fins i tot, una empresa va repartir mascaretes. En 24 hores hi va haver més de 60 focs. Va haver-hi 5 morts, molts ferits i molts animals morts.

Els focs estaven fora de control. Tot estava molt sec i feia molta calor. Hi van anar 3.000 bombers i més de 20.000 voluntaris. Els voluntaris anaven amb galledes,cubes, ensolfatadores... S'anaven fent torns perquè hi havia gent que s’havia passat tota la nit desperta apagant foc. La gent va perdre moltes coses per aquests focs. Els focs del 94 són els focs més violents del Berguedà.


Júlia, Marta i Iker

El juliol del 1994 va ser un més molt calorós. A més venia aire calent d’Àfrica i l’ambient era poc humit això va augmentar que hi haguessin més probabilitats de que hi haguessin focs, tal i com va passar. el 4 de juliol es van iniciar els focs del 94 que van ser els més importants de CATALUNYA.

Els bombers per apagar el foc nececitaven camions, helicòpters i cubes. Un dels focs més greus era a SANT FELIU DE CODINES, i un altre era al BERGUEDÀ. Es van cremar més de 45.000 hectàrees. Intentaven apagar el foc amb cops, pals, branques… També els hi faltava aigua per apagar el foc.

A CASSERRES es va morir un home i els veïns el van trobar al mig del bosc i, la seva germana la van portar a l’hospital perquè estava greu i es va morir allà. Del foc es van morir bastantes persones, animals…


Roger, Jordi, Arianna

Diuen que la primera nit dels focs del 1994 va ser la més llarga i dura de totes. Els focs van començar el dia 4 de juliol i va estar cremant durant 16 dies. Va afectar a molts llocs de Catalunya però un dels més afectats, va ser el Berguedà . Van haver-hi 5 morts i 40 ferits. Molts voluntaris van agafar ensulfatadores i van intentar apagar foc.

Aquells dies el mossos i els bombers van rebre moltes trucades, no tenien suficients recursos per atendre totes les emergències.Com a conseqüència tots els cossos es van desplegar i més de vint mil voluntaris van ajudar de diferents maneres: Cubes, ensulfatadores, mangueres, branques…

Un matrimoni de Olost es va tirar a la seva bassa i respiraven per una canya, un home es va morir intentant salvar el bestiar i la seva germana no es podia aixecar i la van portar a l’hospital i alla va morir. I més del 95% dels boscos quedaren cremats