Lab Ciutadà: Bibliobus Pedraforca

From Laboratori ciutad del Bibliobs Pedraforca
(Redirected from Main Page)
Jump to: navigation, search

Benvinguts al Laboratori ciutadà digital del Bibliobús Pedraforca!

Els laboratoris ciutadans digitals són un espai per al desenvolupament de les capacitats digitals dels ciutadans, amb un entorn que permet a les persones fer un ús eficaç de les tecnologies digitals obertes.

A través de la participació activa en tot el desenvolupament d'un projecte pràctic de caire cultural o social i impacte comunitari, impulsat des de la biblioteca, la ciutadania es capacita digitalment i guanya consciència de les possibilitats i els riscos de les noves tecnologies.

D’aquesta manera, empoderem a la ciutadania perquè prenguin el co-lideratge en la creació de solucions digitals als seus reptes locals, generant valor social i sobirania tecnològica.

En definitiva, el laboratori ciutadà digital esdevé l’espai físic on es duen a terme les activitats, però també la metodologia per generar i dinamitzar un ecosistema al voltant del coneixement digital obert com a recurs comú de la ciutadania. L’ecosistema innovador troba en la biblioteca o bibliobús un entorn propici amb les eines, la capacitació i el coneixement per generar valor social amb les tecnologies digitals obertes.


"Els focs del 94 a la comarca del Berguedà"

L’escenari del pilot del bibliobús Pedraforca pretén crear un arxiu digital obert que constitueixi un recull documental i fotogràfic dels focs que van afectar set municipis de la comarca del Berguedà ara fa 25 anys. Fa 25 anys no hi havia xarxes socials, i per tant va caldre la participació de la ciutadania d’Olvan i Montmajor per aconseguir identificar, recollir, digitalitzar i catalogar adequadament tot el material en el repositori digital que s’ha habilitat.

En aquest pilot, ha pres especial rellevància la implicació de les escoles municipals de Montmajor i Olvan, agrupades en una Zona Escolar Rural (unitat escolar repartida en edificis de diversos municipis, amb mestres fixos i especialistes itinerants). El procés de generació del repositori s'ha vist beneficiat per la seva inclusió en el currículum dels alumnes de 5è i 6è de les dues escoles com a activitat especial, en clau d’investigació periódistica juvenil sobre els esdeveiments dels focs del 94 i de capacitació digital per editar i publicar aquestst relats periodístics.

També s’ha comptat amb la participació dels Ajuntaments de Montmajor i Olvan, que a través dels seus respectius Regidors de Cultura han fet una crida oberta a la ciutadania per aportar vídeos, fotografies, retalls de diaris i quqalsevol altre material que pugui contribuir a la comprensió i divulgació de la terrible experiencia que va significar els focs del 94 per als municipis de la comarca.